IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новините от Китай оцветиха в зелено и европейските пазари

Миннодобивните компании и производителите на луксозни стоки водеха ръста, предчувствайки засилване на дейността си заради очакван по-добър икономически баланс в света занапред

19:19 | 21.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Новините от Китай оцветиха в зелено и европейските пазари

След ръста на капиталовите пазари в Азия тези в Европа също отбелязаха силни покачвания в понеделник, водени от новините, оповестени от Китай. Азиатската държава съобщи, че валутният курс на юана ще стане „по-гъвкав”, което бе прието като знак за предстоящо поскъпване на китайската валута и евентуално възстановяване на баланса в световната икономика.

Към момента със силни ръстове се движат и американските индекси.

Начело на повишенията, както в Азия, така и на Стария континент застанаха акциите на миннодобивните компании заради очаквано засилване на търсенето на метали и суровини в бъдеще. Така например в Лондон книжата на минния гигант Vedanta Resources скочиха с 5,8 на сто, а тези на норвежката нефтогазова и металургична корпорация Norsk Hydro добавиха към стойността си 3,12%.

Паневропейският борсов индекс Stoxx Europe 600 нарасна с 1,05%, достигайки ниво от 258,18 пункта. Британският FTSE 100 се покачи с 0,92% до 5299 пункта, германският DAX прибави 1,22% до 6293 пункта, а френският CAC 40 се повиши с 1,33% до 3736 пункта.

Силно по време на сесията се представиха още компаниите износителки, като особено добри постижения отбелязаха производителите на луксозни стоки. Акциите на BMW скочиха с 2,7 на сто, тези на Daimler се повишиха с 3,25%, а книжата на Swatch нараснаха с цели 4,7 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 14 години
http://***.investor.bg/news/article/101502/337.htmlСамо 1 ден ... и толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още